Topic: Get WAIK Tools w/o loading the huge ISO's  (Read 228961 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #60 on: September 03, 2013, 09:27:44 AM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
Hi JFX,

Great :thumbup:
It will be good to test, indeed, if a gain can be achieved with this new WimMount driver.

In relation, I was already on it, I updated the GetWaikTools script with GWT 1.5.1.0 Inside.
And also the Retrieve Tools plugin, It also recovers bcdboot.exe, WimMountInstall.exe, ... and copies them in %tools% folder.
The w7pese script uses only GetWaikTools now. Retrieve from install Waik, Win7 HostOS, install.wim are no longer supported.

@Atari800xl the line 84 on w8pese script, my mistake, was removed.
On a fresh package, Once the ADK tools retrieved, you should be able to use it offline, as you wish. It is a good thing  :great:

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #61 on: September 06, 2013, 08:36:32 AM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
Here on Xp, if I use Win8 ADK WimMountInstall.exe I have the following message: FileExists(ImagePath) Failed! GLE=0x7B
No worries with with the following versions or with Win7 Waik WimMountInstall.exe on XP or above.

Install wimmount v6.1/v6.2/v6.3 driver via wimmount.inf: the driver is installed System32\drivers and wimmount service use this Path
Install wimmount v6.1 driver via Win7 Waik WimMountInstall.exe: the driver is installed System32\drivers and wimmount service use this Path (same as wimmount.inf)
Install wimmount v6.2 driver via Win8 ADK WimMountInstall.exe (except XP): wimmount service uses the driver in the same folder (ex: in tools\x64), without copying it
Install wimmount v6.3 driver via Win8.1 ADK WimMountInstall.exe (except XP, not tested on Vista): as above for wimmount v6.2

I updated the Preconfig script, It now uses WimMountInstall, except for w8pese on XP/2003 where it uses WimMount.inf created for this as before.

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #62 on: September 06, 2013, 09:13:35 AM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
Maybe the new driver is useful for the fast mounting, to faster add dism packages.
I made a batch to test the new driver.

The capture with WimMount v6.1 is a disaster, for me at least.
Yep, with the new wimmount driver (win8 or win8.1 ADK) there is a good gain in the capture and it is also faster to add drivers or packages  :thumbsup:.
It may be good to use win8 wimmount driver also on w7pese for a faster building.
 
Code: [Select]
=================
  Test Win7 Waik
=================
Mount with imagex.exe     13s
Add-Driver with Dism.exe  21s
Add-Package with Dism.exe 27s
Capture with Imagex.exe   9min 0s
UnMount with imagex.exe   21s
Mount with dism.exe       12s
UnMount with dism.exe     20s
 
=================
  Test Win8 ADK
=================
Mount with imagex.exe     13s
Add-Driver with Dism.exe  12s
Add-Package with Dism.exe 17s
Capture with Imagex.exe   1min 53s
UnMount with imagex.exe   12s
Mount with dism.exe       12s
UnMount with dism.exe     13s
 
=================
  Test Win8.1 ADK
=================
Mount with imagex.exe     13s
Add-Driver with Dism.exe  13s
Add-Package with Dism.exe 16s
Capture with Imagex.exe   1min 23s
UnMount with imagex.exe   13s
Mount with dism.exe       12s
UnMount with dism.exe     13s

 :cheers:

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #63 on: September 07, 2013, 12:38:49 AM »

Atari800xl

  • Code Baker
  • Sr. Chef
  • ****
  • Date Registered: Feb 2013
  • Posts: 793
Thanks ChrisR. I tested the new EasUS Todo Backup script by 2aCD yesterday, and that seemed like the right occasion to add the new versions of CDDrive_X_Y, 00-retrieve (thanks for removing that line!) and 0-preconfig to my Win8PESE.
I did the build on an XP system and got this "error" (after clicking OK, the build proceeds OK).

I think this might have something to do with the fact that I added the 3 new script to an existing Winbuilder folder (version 2013-07-25), but I thought I'd mention it anyway. Looks like InstallWimSYS.exe is executed somewhere without any parameters? There are no errors in the logfile.
« Last Edit: September 07, 2013, 12:41:21 AM by Atari800xl »

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #64 on: September 07, 2013, 03:42:24 AM »

JFX

  • Code Baker
  • Sr. Chef
  • ****
  • Date Registered: Dec 2010
  • Posts: 924
Hi ChrisR,

interesting differences similar as I get it here.
Seams the default compression for WIM (XPRESS) is now also multithreded  with ADK 8.x :smile:

Build speed will definitive improve with imagex (6.2) in Win7PESE.

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #65 on: September 07, 2013, 05:07:12 AM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
Hi Atari800xl,

I did the build on an XP system and got this "error" (after clicking OK, the build proceeds OK).
Oups, sorry a mistake  :embarrassed:
I almost always test, here I do it on my Win7 host but not on XP
There was a quote (#$q), written by error in the -install parameter, 
It's fixed, tested on XP now and on server :smile:

Code: [Select]
If,%XP2k3HostOS%,Equal,Yes,Begin
  ShellExecute,Hide,%Tools%\%OSArch%\AU3381.exe,"#$q%Tools%\InstallWimSYS.exe#$q -wimmount -install#$q"
End
Else,Begin
  ShellExecute,Hide,%Tools%\%OSArch%\WimMountInstall.exe,/install
End
==> 
Code: [Select]
If,%XP2k3HostOS%,Equal,Yes,Begin
  ShellExecute,Hide,%Tools%\%OSArch%\AU3381.exe,"#$q%Tools%\InstallWimSYS.exe#$q -wimmount -install"
.......

:cheers:

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #66 on: September 07, 2013, 05:11:53 AM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
Hi JFX,

Build speed will definitive improve with imagex (6.2) in Win7PESE.
Yes, really interresting for the build speed
I'll try to watch next week, if I have time, to replace the wim tools v6.1 by  win8 adk 6.2 tools, there is a bit of work  :wink:

Seams the default compression for WIM (XPRESS) is now also multithreded  with ADK 8.x :smile:
Thanks for the info  :thumbsup:

Good weekend
:cheers:

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #67 on: September 07, 2013, 06:22:55 AM »

Atari800xl

  • Code Baker
  • Sr. Chef
  • ****
  • Date Registered: Feb 2013
  • Posts: 793
I almost always test, here I do it on my Win7 host but not on XP. There was a quote (#$q), written by error in the -install parameter[/codebox]
Thanks for fixing this. I guess it will become an increasing "problem" to keep supporting XP, specially in these cases when you *want* to support it, but you just don't have the machines around anymore to test it on. Quite a coincidence that I was also testing JFX's new WinNTSetup version 3, also with XP related stuff. I'm almost a bit embarassed to keep asking for XP things, but on the other hand, I'm glad I can help a little in my own way. I have some nice older PC's around that I still use a lot on XP (work-related), so they'll be around for quite some time to come.
A bit strange, though, that the build also worked without this one line. What is the practical difference between using InstallWimSYS.exe and "the other one"? Is it speed only? (If so, I'll test the difference).

ChrisR, thanks for your great work, very much appreciated!!!
« Last Edit: September 07, 2013, 06:26:41 AM by Atari800xl »

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #68 on: September 07, 2013, 09:42:05 AM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
I'm almost a bit embarassed to keep asking for XP things  but on the other hand, I'm glad I can help a little in my own way
Do not be embarassed, and keep "I'm glad I can help a little in my own way", it is really good to have a return :thumbsup:
XP is not dead, far away, Ms does not want to support it for for political and financial reasons.
It is declining but it is still well used. It complicates things a bit but as long as it is possible, I(We) would try to stand it.

A bit strange, though, that the build also worked without this one line.
This is because there is a fast control behind, the belt and suspenders  :wink:, by launching InstallWimSYS.exe#$q -wimmount -checkinstall
It check that the service/driver is properly installed. If not, it tries again to reinstall it.

What is the practical difference between using InstallWimSYS.exe and "the other one"? Is it speed only? (If so, I'll test the difference).
WimMountInstall.exe v6.2/v6.3 (adk for Win8/8.1) does not seem to properly support XP.
That is why I use InstallWimSYS.exe (it uses wimmount.inf) to install the wimmount driver on XP.

With WimMountInstall, wimmount service/driver is used from its original folder.
With Wimount.inf, wimmount.sys is installed and used in System32\drivers
 
but whatever the installation method, once installed, the performance are the same  :smile:
@+

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #69 on: September 17, 2013, 04:12:15 PM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
It may be good to use win8 wimmount driver also on w7pese for a faster building.
Done, Win7PESE use Win8 ADK Tools instead of Win7 Waik now. It should be a bit faster  :thumbsup:
There are several scripts updated on server in relation.

:cheers:

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #70 on: November 27, 2013, 05:08:22 AM »

Steve6375

  • Jr. Chef
  • **
  • Date Registered: Sep 2012
  • Posts: 28
Bootsect.exe is not downloaded in the Vista and Win7 WAIK downloads? Is it possible to include them?

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #71 on: November 27, 2013, 05:45:36 AM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
JFX is absent for a little while.
I looked into "Windows AIK\Tools" for win7, Bootsect does not seem to be included in the WAIK 2/3. It must be the same for Vista.
You can eventually extract it from the Win7 souce, if needed, ex:
7z.exe e -y "E:\...\Win7Pro32SP1\sources\boot.wim" -i!"2\Windows\System32\BootSect.exe" -o"E:\Destination Folder"

Edit: unfortunately, bootsect 32-bit is not included in Win7 x64 source DVD for a 32-bit host OS.
and bootsect.exe is, more simply, in Win7 Boot folder without the need to extract it.
« Last Edit: November 27, 2013, 06:14:49 AM by ChrisR »

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #72 on: November 27, 2013, 06:19:59 AM »

Steve6375

  • Jr. Chef
  • **
  • Date Registered: Sep 2012
  • Posts: 28
Thanks for the reply. Guess it is best to use the Win8 WAIK files.

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #73 on: November 27, 2013, 06:20:59 AM »

ChrisR

  • Win7PE SE Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Mar 2011
  • Posts: 2918
Yes, I think also  :thumbsup:

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #74 on: December 06, 2013, 01:56:19 AM »

JFX

  • Code Baker
  • Sr. Chef
  • ****
  • Date Registered: Dec 2010
  • Posts: 924
Yes, the Win8.0 adk bootsect.exe will do it and should be still fully compatible to WinXP.

Sadly there no way to get the Win7 version within a small download.

 :cheers:

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #75 on: December 14, 2013, 08:41:49 PM »

Weighted_Cube

  • Apprentice
  • *
  • Date Registered: Dec 2013
  • Posts: 1
So I ran GetWaikTools and downloaded the WAIK Vista files and I am now stuck:
What do I next? And if you know could you please do a step-to-step guide on what to do next.

BTW I have a Vista 32-bit OS

P.S: I posted this very late so it may not look that professional than usual since I am sleep deprived
P.P.S: I am new to the forums
P.P.P.S: Sorry about the picture, smallest I could get it
-Weighted_Cube

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #76 on: December 15, 2013, 01:30:01 AM »

Lancelot

  • Gena Baker
  • Grand Chef
  • *****
  • Date Registered: Sep 2010
  • Posts: 7754
What do I next?
Shortly: Nothing  :thumbsup:

Longly: Clearly you do not need  :thumbsup:
You will see Lots of things on internet and even on your hostos (vista) which double clicking will not get you understand what it is used for.
 On the other hand it is always good idea to give a try to things you find around,
   As a result The day you need (which as a result you will naturally figure out why this tool(s) created) you have a memory with this experience, might remember and comeback here.

Until that day, Nothing to do next for you. :turtle:

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #77 on: August 11, 2014, 09:51:25 AM »

silvian

  • Apprentice
  • *
  • Date Registered: Aug 2014
  • Posts: 1
Great tool.

I am sitting behind a proxy and i want to know if there is any parameter to use a proxy with the waik tools ?

Regards Silvia

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #78 on: August 12, 2014, 03:19:01 AM »

JFX

  • Code Baker
  • Sr. Chef
  • ****
  • Date Registered: Dec 2010
  • Posts: 924
Hi Silvia,

no, currently there is no proxy support.

Re: Get WAIK Tools w/o loading the hugh ISO's
« Reply #79 on: August 12, 2014, 01:17:05 PM »

Homes32

  • Code Baker
  • Chef
  • ***
  • Date Registered: Dec 2010
  • Posts: 147
Great tool.

I am sitting behind a proxy and i want to know if there is any parameter to use a proxy with the waik tools ?

Regards Silvia

Hi Silvia,

this tool uses the WinHTTP library for the download functions if you have not configured it to use CURL.
as such if you are running Win Vista/7/8 you can use the following built-in command to configure a proxy.

enter the windows command prompt (Win+R > cmd.exe [enter]) and use the following command substituting "myproxy" with the FQDN or IP address of your proxy. see http://technet.microsoft.com/library/cc731131%28WS.10%29.aspx for more examples and additional syntax.

Code: [Select]
netsh winhttp set proxy myproxy

cheers!  :great:
-Homes32
« Last Edit: August 12, 2014, 01:20:50 PM by Homes32 »

 

Powered by EzPortal